Hotelli Salpan kastajaistilaisuudessa 26.5.2017 Saukkosen Pauli kertoili keräämäänsä Hotelli Luumäen – Maisemahotelli Kastellin ja muuta historiaa kuulijoille.
Kiitos Paulille näistä mielenkiintoisista tarinoista!
Elettiin kuusikymmenluvun alun kevättä kun kaakkoissuomalainen hiekkakuningas Alpo Kaukasalo ajoi autollaan Luumäen Askolassa kuutostien varressa olevan Kiviluomien talon pihaan ja meni suoraan asiaan.
Kysymyksellään Kiviluomat yllättänyt sai vastauksen saman tien.
Ja niinhän siinä kävi, että Kaukasalo ja hänen Kivijärvi Oy:n yhtiökumppaninsa rakennusliikkeen omistaja Olavi Penttilä saivat haluamansa tontin, joka lohkaistiin Pihlajaniemen tilasta kuutostien ja Kivijärven rannan välistä.
Tuosta alkoi maamme matkailuun ihka uuden uran piirtävä vertaansa vailla oleva tarina. Pienen perunapellon paikalle nousi Suomen ensimmäinen motelli, josta tuli oitis erittäin suosittu. Ovi kävi tiuhaan bussien tuodessa asiakkaita jonoksi asti. Joukossa oli sekä koti- että ulkomaisia kuuluisuuksia muun muassa maailmankuulu elokuvamoguli Alfred Hitchcock, brasilialaiset sambatanssijat, venäläiset ilotytöt ja niin edelleen. Ilman tarmokkaasti työnsä hoitanutta siivoojaa Hitchcockin käynnistä olisi jäänyt pysyvä muisto. Hän nimittäin kirjoitti pois lähtiessään nimensä huoneensa peiliin. Tunnollisesti tehtäväänsä paneutunut siivooja ei arvannut mitä tuli tehneeksi pyyhkiessään peilin puhtaaksi.
Ihan ensimmäiseksi Kaukasalo ja Penttilä halusivat baarin. Sen rakensi luumäkeläinen Antti Huopala turhia aikailematta.
Baari menestyi hyvin ja Kivijärvi Oy:n omistajat olivat tyytyväisiä.
Muutaman vuoden kuluttua Kaukasalo ja Penttilä panivat lisää vauhtia liiketoimintaan rakennuttamalla motellin. Se osoittautui erinomaiseksi sijoitukseksi. Uusi ja erikoinen kiehtoi monia ja yhä useammat yritykset ja yksityiset halusivat pitää juhlansa Luumäellä.
Vajaan kolmen vuoden kuluttua alkuhuuma haihtui ja asiakasvirta hiljeni. Niinpä Kaukasalo ja Penttilä vuokrasivat motellin Rauno Rauniolle.
Keneltäkään ei jäänyt huomaamatta Parkkarin iso musta Cadillac, jolla hän kurvasi motellin eteen, jossa se sitten seisoi aina kun Parkkari oli paikalla.
Aluksi motellissa oli kahdeksan matkustajahuonetta ja kahvila, johon mahtui 137 asiakasta. Anniskeluoikeuksia ei aluksi ollut, mutta sitten ne myönnettiin raittiusihmisten tiukasta vastustuksesta huolimatta kunnanvaltuustossa äänin 18-5.
Varsin pian kävi selväksi, että hyvin menestynyt motelli tarvitsee lisää tilaa. Laajennus toteutettiin 1965. Huoneita tehtiin lisää ja samalla saatiin käyttöön ajan henkeen sopinut anniskeluravintola. Remontin jälkeen palvelutaso nousi ajan vaatimalle tasolle. Kokoustiloja tuli lähes neljällesadalle hengelle. Näin saatiin tilava kokoontumispaikka Kymen läänin keskellä olevalle Luumäelle.
Veikko Parkkarin ensimmäisiä tehtäviä oli orkesterin hankkiminen. Ilmoitus orkesterikilpailun järjestämisestä oli monissa lehdissä Helsingin Sanomia myöten.
Ja tässä on kutsu paikallisesta lehdestä ko. tapahtumasta. Esimerkiksi bussikyydin osalta:
Ja tässä on kutsu paikallisesta lehdestä ko. tapahtumasta. Esimerkiksi bussikyydin osalta:
Väenpaljoudesta johtuen sisälle pääsy oli monta kertaa vaikeaa.
Simo Räihän mukaan monet kävijöistä luulivat motellin katolla suurin kirjaimin olevan nimen tehneille sattuneen virheen.
Suuressa joukossa sattuu ja tapahtuu. Räihän ajan yksi hupaisa tapaus oli erään tarjoilijat vatsan kipeytyminen.
Motellissa ei alkuaikoina ollut A-oikeuksia. Se ei aina riittänyt hotellinpitäjälle.
Veikko Parkkari oli mies, joka ei kaihtanut mitään töitä.
Motellilla Arja Tuomelan työtehtäviin kuului tilien hoitamisen lisäksi paljon muutakin.
Tuomelan työpäivä motellilla alkamisajaksi kirjattiin työsopimukseen alkamisajaksi kello 8 ja päättymisajaksi kello 17.
Hotellia pyörittänyt Veikko Parkkari oli Arja Tuomelan mukaan suoraluontoinen ja ehdotonta rehellisyyttä vaativa.
Täsmällisyyden vaatiminen oli ymmärrettävää paikassa, jossa oli jotakuinkin kaikkea mahdollista tarjolla.
Vaikka Arja Tuomela sopeutuikin hyvin motellin kiihkeään menoon, se ei ollut pidemmän päälle sitä, mitä hän työelämältä odotti. Niinpä hän haki lappeenrantalaisen rakennusliikkeen palvelukseen ja tuli valituksi.
Motellin isäntää ja hänen emäntäänsä Eilaa harmitti tunnollisen työntekijän menettäminen, mutta he ymmärsivät miksi 23-vuotias nuori nainen halusi päästä elämässä eteenpäin. Se näkyy myös 31.5.1968 annetussa työtodistuksessa: ”Arja Tuomela on osoittanut kiitettävää työtaitoa ja ahkeruutta. Rehellisen luonteen ja miellyttävän käytöksen omaavana voimme suositella häntä vaativimpiakin tehtäviä hakiessaan”.
Uudessa työpaikassaan Arja Tuomela eteni konttoripäälliköksi. Sittemmin hän perusti oman tilitoimiston ja hoiti sitä 35 vuoden ajan.
Franco Poverin palkannut motellin isäntä Veikko Parkkari oli uuden työntekijän mukaan hyvä työnantaja ja esimies.
Veikko Parkkari teki ison vaikutuksen uuden kotimaan elämänmenoon totuttelevaan nuoreen italialaiseen.
Kuusikymmenluvulla kaikki sujui hyvin ja motelli oli erittäin suosittu. Asiakkaita oli paljon ja henkilökuntaa kesäaikaan noin 60 henkilöä.
Franco Poverin aloitti työt motellin kahvilassa tehden kaikkia kahvilatoimintaan kuuluvia hommia.
hommat toivotulla tavalla, sillä seuraava tilini oli 600 markkaa.
Kastellin meno ei ollut niin vilkasta kuin motellin alkuvuosina, mutta töitä oli riittävästi. Ja ongelmiakin alkoi olla.
Kaikin puolin tahdikas ja hyväkäytöksinen Poverin ei pitänyt seksibaarin toiminnasta.
Tavanomaisen ravintolatoiminnan lisäksi Poverin joutui junailemaan erilaisten kokousten ja koulutustilaisuuksien ruokailut ja kahvitilaisuudet.
Nyt kun Hotelli Salpa jatkaa Luumäen Motellin maineikasta taivalta Franco Poverin on ollut kymmenen vuotta eläkkeellä.
Reilun kahden vuoden aikana hän toimi rakentajana, talonmiehenä, taksikuskina, eläinten hoitajana ja niin edelleen.
Varsin pian motellin isäntä huomasi Koukin olevan osaava ja luotettava mies mitä erilaisimpiin tehtäviin. Samalla työpäivien pituus venähti helposti 20 tuntiseksi.
Musta Cadillac tuli Luumäelle 1967 Veikko Parkkarin serkun toimenpitein ja saatiin liikenteeseen monen mutkan jälkeen.
Erikoisista tapauksista parhaiten Koukilan mieleen on jäänyt paperitehdaspatruuna Juuso Waldenin vierailu.
Kova työtahti vaati veronsa. Unto Koukilan selkä alkoi reistailla ja hän katsoi parhaaksi hiljentää vauhtia. Koukila muutti perheineen Ruotsiin ja teki siellä töitä 11 vuoden ajan. 1981 hän palasi Suomeen Turkuun. Perheen viisi lasta jäivät kaikki länsinaapuriin. Turussa vierähti lähes neljännesvuosisata. 2005 Koukilasta ja hänen vaimoistaan tuli jälleen luumäkeläisiä.
Motellin tuloa Luumäelle pidettiin kuusikymmenluvulla erinomaisena asiana kuntalaisten keskuudessa. Mutta varauksetonta kannatusta se ei kuitenkaan saanut. Joukko luumäkeläisiä naisia oli nimittäin sitä mieltä, että motellin myötä alkoholia on tarjolla liian lähellä. Niinpä kunnassa alettiin kerätä nimiä paperiin, jossa vaadittiin, etteivät luumäkeläiset miehet saa päästä viittä kilometriä lähemmäksi motellia.
Penttilälle ja Jorma Kaukosalolle, Erkki Huopainen kertoi.
Erikoisen hyvin Huopaisen mieleen on jäänyt motellin vauhdikkaat harjannostajaiset.
Jostain syystä rahanippu oli pantu motellin eteisessä olevaan roskakoriin. Talonmies vei roskakorin muiden mukana kaatopaikalle. Kun hän kaatoi sen rahat levisivät tuulessa ympäriinsä. Talonmies keräsi rahoja niin paljon minkä vesisateessa sai käsiinsä vieden ne kotiinsa uunin päälle kuivumaan ja seuraavana päivänä hän luovutti ne Veikko Parkkarille.
Monien muiden tavoin Huopainen oli useaan otteeseen todennut, että motellin ravintolan seisova pöytä oli tasokas ja monipuolinen. Merkittävällä tavalla paikan suosiota nosti ravintolan henkilökunta kohteliaalla esiintymisellään.
Samalla heidän tyttärestään Tuulasta tuli luumäkeläinen.
Kahdeksankymmenluvulle tultaessa kävijöiden määrä väheni.
Motellin myötä Tuula juurtui Luumäelle. Vartuttuaan hän avioitui ja nykyisin Tuula Kuningas on tunnettu ja menestyvä yrittäjänainen. Motellin naapurissa oleva Kahvi-Pakari on hänen omistuksessaan.
Nimikin vaihtui useampaan kertaan. Luumäen Moottorihotellina mentiin kahdeksankymmenluvun puoliväliin asti. Tuolloin hotellin johtajana toiminut Pekka Heikkinen haki vanhaa tunnelmaa uudemmilla keinoilla.
Heikkisen käynnistämässä remontissa moottorihotelli laajeni Kivijärven suuntaan. Niinpä uusi saunaosasto tehtiin ravintolasalin kohdalle järveen viettävään rinteeseen.
Remontin jälkeen motellilla oli ajan vaatimin mukavuuksin varustettuja huoneita 37, joissa vuodepaikkoja oli 74. Lisävuoteiden avulla pystyttiin tarjoamaan 90 vuodepaikkaa. Uusittuun kahvilaosaan tuli 140 paikkaa sekä sen yhteyteen noin 50 hengen oluttupa.
Uudistuneen moottorimotellin päätoimipaikkana oleva ravintolasali koki myös kasvojen kohotuksen. Uusitun ravintolasalin yhteyteen valmistui 40 hengen maisemakabinetti.
Remontin tekeminen tuli maksamaan yli 11 miljoonaa markkaa.
Heikkinen halusi uusitulle motellille uuden nimen. Nimikilpailun, johon tuli lähes 1400 ehdotusta, jälkeen nimeksi valittiin Maisemahotelli Kastelli.
Remontin teetti rakennustyöyhteenliittymä Kaukasalo/Penttilä ja heidän jälkikasvunsa muodostamat yhtiöt. Kastellin lisäksi samaan hotelliketjuun kuuluivat tuolloin Kymen Motelli Karhulassa, Hotelli Tallukka Vääksyssä, Porvoon Seurahovi, Hotelli Sommelo Kuusankoskella ja Hotelli Kumpeli Heinolassa.
Kastellin avajaiset pidettiin 1986 vappuna. Pekka Heikkinen markkinoi uudistunutta hotellia paremman palvelun kokous-, viihde- ja liikemieshotellina, joka oli lähellä Lappeenrantaa.
Kotimaisten kävijöiden määrä väheni huolestuttavasti. Esimerkiksi vuosituhannen vaihtuessa suurin osa juhlijoista oli venäläisiä.
Sittemmin hotellin johtaminenkin siirtyi venäläisiin käsiin Kirill Issaevin pestautuessa Kastellin yrittäjäksi.
Luumäen Moottorihotellina mentiin kahdeksankymmenluvun puoliväliin asti. Tuolloin hotellin johtajana toiminut Pekka Heikkinen haki vanhaa tunnelmaa uudemmilla keinoilla.
Heikkisen käynnistämässä remontissa moottorihotelli laajeni Kivijärven suuntaan. Niinpä uusi saunaosasto tehtiin ravintolasalin kohdalle järveen viettävään rinteeseen.
Remontin jälkeen motellilla oli ajan vaatimin mukavuuksin varustettuja huoneita 37, joissa vuodepaikkoja oli 74. Lisävuoteiden avulla pystyttiin tarjoamaan 90 vuodepaikkaa. Uusittuun kahvilaosaan tuli 140 paikkaa sekä sen yhteyteen noin 50 hengen oluttupa.
Uudistuneen moottorimotellin päätoimipaikkana oleva ravintolasali koki myös kasvojen kohotuksen. Uusitun ravintolasalin yhteyteen valmistui 40 hengen maisemakabinetti.
Remontin tekeminen tuli maksamaan yli 11 miljoonaa markkaa.
Heikkinen halusi uusitulle motellille uuden nimen. Nimikilpailun, johon tuli lähes 1400 ehdotusta, jälkeen nimeksi valittiin Maisemahotelli Kastelli.
Remontin teetti rakennustyöyhteenliittymä Kaukasalo/Penttilä ja heidän jälkikasvunsa muodostamat yhtiöt. Kastellin lisäksi samaan hotelliketjuun kuuluivat tuolloin Kymen Motelli Karhulassa, Hotelli Tallukka Vääksyssä, Porvoon Seurahovi, Hotelli Sommelo Kuusankoskella ja Hotelli Kumpeli Heinolassa.
Kastellin avajaiset pidettiin 1986 vappuna. Pekka Heikkinen markkinoi uudistunutta hotellia paremman palvelun kokous-, viihde- ja liikemieshotellina, joka oli lähellä Lappeenrantaa.
Kotimaisten kävijöiden määrä väheni huolestuttavasti. Esimerkiksi vuosituhannen vaihtuessa suurin osa juhlijoista oli venäläisiä.
Sittemmin hotellin johtaminenkin siirtyi venäläisiin käsiin Kirill Issaevin pestautuessa Kastellin yrittäjäksi.
Samalla alkoi liikkua huhuja Kastellin myymisestä. Hotellin omistaneen hotelliketjun toimitusjohtaja Jorma Kaukasalo kiisti huhut ja kertoi Kastellin etsivän yhteistyökumppania. Elettiin vuoden 1991 loppua ja tuossa vaiheessa 25 henkilöä työllistäneessä hotellissa jouduttiin turvautumaan vapaaehtoisiin lomautuksiin.
Velkataakka oli kasvanut huolestuttavan suureksi. Kesällä 1993 Kiinteistö Oy Kivijärvi, jonka ykköspaikka oli Maisemahotelli Kastelli, haki itsensä konkurssiin. Velat olivat 36,7 miljoonaa ja varat 16,1 miljoonaa markkaa. Suurin velkoja oli Haminan seudun osuuspankki, jolla oli saatavia noin 20 miljoonaa. Toiminta kuitenkin jatkui uuden yhtiön, Niccen Oy:n johdolla, jonka toimitusjohtaja Seppo Nikkinen oli myös Kiinteistö Oy Kivijärven toimitusjohtaja.
Hotelli- ja ravintolahenkilökunnan liiton kanssa sukset menivät ristiin ja asioita selviteltiin oikeudessa, jossa hotellin konkurssipesä tuomittiin korvauksiin.
Asiakkaiden käytössä oli tavanomaisten hotelli ja ravintolapalvelujen lisäksi Kymen läänin ainoa seksibaari. Ravintolasalissa, joka oli auki aamuneljään, oli kesällä 1993 asiakkaille tarjolla vähäpukeisten naisten tanssiesityksiä. Privaatissa tanssijatar riisuutui lopuistakin vaatteistaan. Sen hinta oli 150 markkaa. Ja menestys oli taattu. Kävijöitä oli joka puolelta Kymen lääniä. Viikonloppuisin tulijoita oli niin runsaasti, että sisäänpääsyä joutui jonottamaan.
Erikoisen huolellisesti henkilökunta joutui valvomaan toimintaa kun Private show pyöri verhon takana. Tanssijoina olleet brasialaiset Angelica, Sandra ja Camilla eivät olleet mitä tahansa ilotyttöjä, vaan tanssin ammattilaisia, jotka olivat ylpeitä ammatistaan.
Angelican, Sandran ja Camillan mukaan suomalaiset miehet olivat ujoja ja sulkeutuneita eivätkä uskaltaneet tanssia heidän kanssaan.
Mikäli halusi lähempää tuttavuutta naisten kanssa, niin sitäkin Luumäeltä löytyi. Ilman syytä Kastellin kupeessa ollutta rakennusta – Impilinnaa – ei kutsuttu ilotaloksi. Talon asiakkaista ei kuitenkaan ole tarkempaa tietoa.
Tarkasti asiat muistavalla Pertti Timosella on monta metkaa muistoa Luumäen ajoilta. Yksi erikoisempia liittyy kahdeksankymmenluvun puolivälissä tapahtuneeseen tulipaloon.
Timonen jätti Kastellin yhdeksänkymmenluvun alussa tultuaan valituksi Lappeenrannan Cumuluksen johtajaksi.
Sirpa Heikkinen koki sen konkreettisesti kahdeksankymmenluvun lopulla joutuessaan hankkimaan tanssiryhmälle näyttävät esiintymisasut.
Sirpa Heikkinen aloitti hotelliemäntänä Luumäellä vuosien 1984-85 vaihteessa.
Puolenkymmentä vuotta Maisemahotelli Kastellissa olivat Sirpa Heikkiselle mielenkiintoista aikaa.
Samalla Mirjam Salmi monien muiden tapaan vakuutti Veikko Parkkarin ja hänen vaimonsa Eilan ajan olleen Luumäen Motellilla oikein hyvää aikaa.
Mirjam Salmen pestautuminen Luumäen Motellin työntekijäksi kuusikymmenluvun lopulla tapahtui enemmän ja vähemmän erikoisella tavalla.
Työpaikan myötä Mirjam Salmi löysi Luumäeltä aviomiehen.
Viimeisiä aikojaan Luumäellä Mirjam Salmi ei kaipaa.
Ja heinäkuun 2. päivänä viimeisenä silauksena pääoven edustalle oli vedetty pitkä punainen matto. Kaikki olivat valmiina vastaanottamaan Lappeenrantaan ja Imatralle vierailemaan menossa olleen Romanian presidentin Nicolea Ceausescun seurueineen ja isäntineen.
Odotusaika venyi ja kun autosaattue vihdoin saapui, se pysähtymisen sijaan ajoi ohi tyytyen vain vilkuttamaan turha työtä tehneille odottajille.
Yksi pettyneistä oli motellin keittiössä arvovieraille ruokaa valmistanut Tuula Miekka.
Vaikka Ceausescun käynti jäi väliin, ei asiakkaista ollut pulaa sinä aikana, minkä Tuula Miekka oli motellin keittäjänä.
Tuula Miekka oli yksi motellin pitkäaikaisimmista työntekijöistä.
Tuo väkesi kouluttautumaan tai pitämään kokousta Hotelli Salpaan.
Kivijärven rannan kauniissa maisemissa on rauhallista kokoontua. Olemme helppojen yhteyksien päässä, ja meillä on runsaasti pysäköintitilaa.
Hotellissa on hyvin toimivat tilat 50 henkilön tilaisuuksille. Kokoustilan voi tarvittaessa jakaa kahdeksi pienemmäksi huoneeksi.Ravintolassa mahtuu syömään suurenkin ryhmän kanssa, ja päivän päätteeksi voi rentoutua saunan ja uinnin merkeissä. Iltaohjelmaakin löytyy.